La falguera asiàtica Cyrtomium falcatum és originària de Xina, Corea i Japó. Pertany a la gran família de les Polypodiaceae. La seva bellesa, rusticitat, adaptabilitat i facilitat de cultiu l´han convertida en una de les falgueres de jardí més cultivada del món. En climes freds viu perfectament dins les cases com a planta d'interior i agraeix que la situïn prop d'una finestra, doncs és molt heliòfila, amant de la llum. En climes molt calorosos i secs prefereix els llocs ombrejats i frescs amb regs freqüents. El problema sorgeix quan és cultivada en climes suaus i humits, sobretot en zones costaneres. Llavors les seves espores dispersades pel vent germinen en qualsevol lloc amb una mica de substrat i humitat permanent i es converteix en una plaga invasora, molt dificil de controlar i eradicar.
Magnífic exemplar de Cyrtomium falcatum creixent a tres escassos metres del mar, esquitxat per les ones, a una platja de la ciutat d´Horta a l´Illa de Faial de l'Arxipèlag de les Açores. El gran nombre d'individus posa en perill la supervivència de la falguera costanera per excel·lència, l'autòctona Asplenium marinum, ja que ocupa el mateix hàbitat i competeix feroçment per colonitzar les escasses encletxes rocoses amb una mica de substrat properes al mar.
Un altre exemple de colonització costanera del Cyrtomium falcatum a la Playa de los Cancajos a l´illa canària de la Palma. Ampliant la foto amb un doble clic es pot veure una colònia d'aquesta falguera asiàtica creixent a la vora superior d'aquesta petita cova costanera, competint feroçment amb la rica flora autòctona canària.
Qualsevol lloc li serveix per a viure. Aquí la veiem creixent com epifita entre les restes seques de les fulles d'una palmera canària a un jardí de la ciutat de Puerto de la Cruz a l´illa canària de Tenerife. Els jardiners la respecten per la seva bellesa, doncs cal reconèixer que les seves belles i lluentes frondes donen a la palmera un major atractiu.
Les marjades costaneres on es conreen les plataneras canàries, la terra de les quals roman sempre humida pels regs setmanals del platanar, són un hàbitat ideal pel Cyrtomium falcatum. Aquí veiem un vigorós exemplar amb unes frondes d'uns 70 centímetres creixent entre les pedres d'una paret de marge a l´ombra de les plataneres a la ciutat de Tazacorte de l´Illa de la Palma. Ampliant la foto amb un doble clic s'aprecia millor la seva gran bellesa.
Les primeres frondes dels exemplars joves es confonen facilment amb l'heura canària. Aquí veiem un exemplar a una paret de marge d'un platanar canari, acompanyat per un Adiantum capillus-veneris, amb el qual competeix pel mateix hàbitat.
El Cyrtomium falcatum també es comporta com una plaga invasora als jardins botànics situats en climes mediterranis propers al mar. Aquí veiem aquest bell exemplar al Jardí botànic de Sóller a l´Illa de Mallorca, sorgit d'una espora portada pel vent des d'alguna balconada d'un domicili particular proper al jardí.
El seu nom "falcatum" significa en forma de falç o dalla, per la forma falcada de les pinnes que tenen una textura coriàcia i brillant.
Revers de la fronda anterior amb els sorus encara inmadurs que cobreixen sense ordre tota la superfície inferior de les pinnes.
Detall dels sorus inmadurs anteriors, que són arrodonits i estan coberts per un indusi peltat en forma de paraigua unit a la pinna per un peu central.
Sorus madurs al maig amb l´indusi aixecat deixant veure els esporangis desplegats i madurs.
Detall dels sorus de Cyrtomium falcatum. Es veu molt bé l´indusi peltat en forma de paraigua i els esporangis com a bolletes marrons guaitant per davall l´indusi després de desplegar-se explosivament i dispersar les espores el més lluny possible.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada