dimarts, 16 de novembre del 2010

Anatomía íntima de la coa de cavall

La coa de cavall, Equisetum telmateia, és una falguera un poc atípica, molt primitiva, amb unes estructures, tant macroscòpiques com microscòpiques, que han canviat poquíssim en molts de milions d'anys i recorden encara les algues primitives d'on varen evolucionar, colonitzant la terra ferma des del mar. Té un rizoma subterrani que a la primavera treu dues formes de tiges: les estèrils molt ramificades, llargues i amb clorofil.la i les fèrtils no ramificades, molt més curtes, sense clorofil.la, que brosten abans que les estèrils i acaben en una estructura anomenada estròbil, on es formen les espores dins els esporangis distribuits en forma de bresca de mel.

Tiges estèrils d'Equisetum telmateia, als afores de la ciutat d'Horta a l'Illa de Faial de l'Arxipèlag de les Açores.

Vigoroses tiges estèrils d'Equisetum telmateia al novembre, fotografiades al llit del Torrent Major de la Vall de Sóller a l'Illa de Mallorca.

Tija estèril d'Equisetum telmateia amb els entrenusos ramificats.

Detall d'un entrenus d'una tija estèril de Coa de Cavall.

Estròbil d'una tija fèrtil, amb els esporangiòfors en forma de cel·les de bresca de mel, cadascun d'ells amb uns quants esporangis com a sacs plens d'espores a la part interior.

Detall de l'estròbil anterior, amb els esporangiòfors que es van separant a mesura que maduren i deixen veure els esporangis verds plens d'espores.

Tall transversal d'un estròbil, amb l'interior de la tija que és buit, i tot voltant els esporangiòfors, amb els esporangis dirigits cap a dedins. (Doble clic damunt la foto per ampliar-la)

Esporangis en forma de sacs plens d'espores verdes, que ja inicien la seva dispersió esqueixant la fina membrana que les conté i així el vent les arrastra ben enfora.

Espores madures d'Equisetum telmateia sortint dels sacs dels esporangis per iniciar l'aventura de la seva vida. Les espores poden ser masculines o femenines. Quan germinen generen gametòfits masculins i femenins i a la vegada aquests produeixen gamets masculins i femenins. Després de la fecundació de l'oòsfera d'un gametòfit femení per l'anterozoide d'un gametòfit masculí, neix un nou Equisetum telmateia. (Doble clic damunt la foto per ampliar-la)

Les espores tenen 4 elàters, que són com a expansions en forma de corretges, que actuen com les aspes d'un helicòpter, i ajudades pel vent duen l'espora el més enfora possible per colonitzar nous territoris.

Dues espores d'Equisetum telmateia que tenen una mida bastant grossa i un color al principi verd clar que va canviant a marró amb el pas del temps.



2 comentaris:

  1. Com sempre interessantísim,Joan.Gràcies a gent com vosaltres ens feu apropar i gaudir de la fascinant aventura de les falgueres (o falagueres).

    ResponElimina