dimecres, 13 d’abril de 2011

Daldinia concentrica, l´esca de l´home de Cheddar

La Daldinia concentrica és un fong amb uns cossos fructífers o carpòfors en forma de bola que creix com a sapròfit damunt troncs i branques mortes de diferents arbres com alzines, eucaliptus, cítrics, freixes, pins, castanyers, etc... Pertany a la família de les Xylariaceae. Quan és jove presenta un color marró vermellós que en madurar es va enfosquint fins a adquirir un color negre d'atzabeja. No té peu i es fixa directament sobre la fusta en descomposició. Es distribueix per Europa i Amèrica del Nord.

Diversos exemplars de Daldinia concentrica damunt un tronc de llimonera en diferents estadis de creixement, a baix molt joves i a dalt ja completament madurs, fotografiats a la Vall de Sóller de l´Illa de Mallorca.

Visió propera dels bolets de Daldinia concentrica de la foto anterior. Els cossos fructífers o carpòfors solen mesurar entre 2 i 7 centímetres de diàmetre, encara que de vegades poden arribar als 12 centímetres.

Els carpòfors de Daldinia concentrica han estat usats com esca per a encendre foc des de temps prehistòrics.

L'home de Cheddar, un fòssil humà anglès amb una antiguitat de més de 9.000 anys,  trobat en 1998 a la cova de Gough a la regió de Cheddar, portava amb ell un parell de bolets de Daldinia concentrica molt secs que li servien per a encendre foc amb facilitat amb una simple espurna d'una pedra de pedernal (Silex).

El famós home dels gels, Ötzi, trobat congelat en 1991 als Alps italians i al qui se li calcula una antiguitat de 5.300 anys, també duia un cos fructífer de Daldinia concentrica i unes pedres de pedernal per a encendre foc.

El mateix carpòfor de Daldinia pot servir per a encendre foc moltes vegades. Se li tira damunt una espurna fregant amb força dues pedres de pedernal o silex. L'estructura esponjosa molt seca de la Daldinia pren amb gran facilitat amb un foc sense flama dificil d'apagar. El tros de carpòfor encès es tira damunt herba molt seca, cotó natural com el de la Clematis, fibres de coco, fullaraca, agulles de pi, escorces molt seques o qualsevol altre material vegetal ressec facil de prendre, es bufa damunt per a obtenir una flama i s'aconsegueix un foc en només un parell de minuts.

Si xapam per la meitat un cos fructífer veurem la seva característica estructura en capes concèntriques blanques i negres, cadascuna de les quals suposa una estació de reproducció. Comptant el nombre de capes es pot conèixer l'edat de cada bolet.

Detall del tall anterior amb les capes concèntriques, l'última de les quals està plena d'espores negres que es van dispersant ajudades pel vent.

Microfotografia a 400 augments de les espores allargades de Daldinia concentrica mesurades en micres.1 comentari:

  1. Molt interesan l´informacio, de ma surtu al camp a vuele si trovo algún.

    ResponElimina