divendres, 25 de març del 2011

Fossombronia caespitiformis, es va atrevir a sortir de l´aigua

Avui us vaig a parlar d'una planta molt primitiva pertanyent al grup de les Hepàtiques, la Fossombronia caespitiformis. Fa milions d'anys el seu ancestre aquàtic, una alga, es va atrevir a sortir de l´aigua, li va agradar el mon terrestre i va colonitzar les roques humides de la vora d´algun llac, riu, torrent o bassa temporal. A poc a poc es va acostumar a curts períodes de sequera amb petites mutacions adaptatives que en l'actualitat li permeten sobreviure deshidratada durant gran part de l'any. És tan gran el seu grau de deshidratació en els llargs mesos d'estiu que pràcticament no es veu. Amb les primeres pluges de la tardor les seves fulletes diminutes semblants a l'enciam es rehidraten, s'expandeixen, reverdeixen i reinicien el seu cicle vital acumulant nutrients, aigua i energia amb la fotosíntesi. A principis de l'hivern desenvolupa els seus cossos fructífers, esporòfits, com boletes negres plenes d'espores disposades a l'extrem de llargs tal.lus transparents, en un intent d'elevar-les al màxim per a així dispersar millor i més lluny les espores per a colonitzar nous territoris.

Fossombronia caespitiformis al febrer sobre una roca calcària orientada cap al nord-oest, creixent com una catifa verda i blanca coberta de cossos fructífers en diferents graus de maduració.

 
Fossombronia caespitiformis amb vigorosos esporòfits madurs a principis de febrer a punt d'iniciar la dispersió de les espores.

Els esporòfits canvien de color a mesura que van madurant. Al principi tenen un intens color negre, posteriorment van adquirint una tonalitat marró cada vegada més clara, fins que les espores estan madures i el cos fructífer s'estripa explosivament llançant el més lluny possible les espores.

Detall dels esporòfits en diferents graus de maduració. Fent doble clic damunt la foto per a ampliar-la es poden veure les diminutes espores marrons que han quedat aferrades a la membrana estripada dels cossos fructífers i també als tal.lus transparents.

Microfotografia a 40 augments d'un esporòfit de Fossombronia caespitiformis amb les seves mesures en micres.

Microfotografia del mateix esporòfit anterior en el precís moment d'estripar la borsa del cos frutífer i dispersar les espores. (Doble clic damunt la foto per a ampliar-la)


 Espores de Fossombronia caespitiformis fotografiades a 400 augments. S´assemblen molt als eriçons de mar. Les seves mesures permeten identificar amb total certesa l'espècie.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada