Segons tenc entès, quan un híbrid fèrtil manté estable i inalterable el seu genoma en els seus descendents al llarg de les generacions ha de considerar-se com una nova espècie. Dic això pel que us vaig a comentar a continuació.
Segurament us haurà sorprès el títol d'aquest article. La veritat és que no li trob un altre nom més adequat. Com ha de anomenar-se la reproducció entre un avi i la seva néta? Doncs això exactament és el que han fet dues falgueretes molt promíscues de la Vall de Sóller a Mallorca. Em referesc a l´Asplenium X reichsteinii, fruit de la retrohibridació entre l´Asplenium majoricum, del que ja vos vaig parlar en un article anterior i el seu avi l´Asplenium fontanum. Per a que ho entengueu, el fruit d'aquest incest descarat és al mateix temps fill i besnet del mateix progenitor, o sigui, el seu pare és el seu besavi.
Asplenium fontanum (pare)----> X <---- Asplenium petrarchae ssp. bivalens (mare)
l l
l l
l V
....l Asplenium protomajoricum (fill estèril)..............................................................
l l
l l
V V
X <--------------- Asplenium majoricum ( net apogàmic fèrtil)
l
l
V
Asplenium X reichsteinii ( besnet incestuós fèrtil)
O sigui, una falguera diploide amb un genoma normal, Asplenium fontanum, diguem FF, es va hibridar amb una altra falguera diploide amb un genoma normal, Asplenium petrarchae ssp. bivalens, PP, i donà lloc a un híbrid diploide estèril, l´Asplenium protomajoricum, FP, que amb dues mutacions que alteren la meiosi i la capacitat de reproducció sexual normal, Apomeiosi i Apomixis gametofítica, aconseguí generar un descendent fèrtil amb doble dotació genètica o sigui tetraploide, FFPP, a partir del creixement partenogenètic d´una cèl.lula somàtica tetraploide d´un gametòfit, l´Asplenium majoricum. Posteriorment l´Asplenium majoricum es va retrohibridar amb el seu avi i donà lloc a un besnet incestuós triploide, FFP, l´Asplenium X reichsteinii.
Vigorós Asplenium X reichsteinii, que s´assembla moltíssim al seu besavi-pare, l´Asplenium fontanum, amb el qual comparteix el 66% del seu genoma. L'altre 33% procedeix de la seva besàvia, l´Asplenium petrarchae ssp. bivalens.
Aquest fill de l´incest, teòricament estèril, produeix algunes espores avortades, però la majoria són perfectament viables amb una dotació genòmica triploide, triplòspores i aconsegueix reproduir-se utilitzant els mateixos trucs que els seus avantpassats híbrids. És a dir, fa trampa, se salta la meiosi i la reproducció sexual normal i produeix fills partenogenètics idèntics a la seva mare, o sigui, clons de l´Asplenium X reichsteinii.
Triplòspores viables d´Asplenium X reichsteinii, vistes a 400 augments.
Aquesta falguera híbrida és relativament freqüent a les parets de les marjades de la Vall de Sóller orientades cap al nord i nord-oest, la qual cosa confirma la seva fertilitat, ja que un híbrid estèril sol ser un individu solitari, anecdòtic, que no arriba a reproduir-se i mor sense deixar descendència. L´Asplenium X reichsteinii hauria de ser considerat, per tant, com una nova espècie estable genèticament.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada