divendres, 6 de desembre de 2013

Galletes d'Inca, d'oli, fortes o marineres

Aquestes són les galletes salades típiques de Mallorca, tal com les ha fetes sempre mumare que ahir va complir 85 anys.


 A Mallorca les anomenam Galletes d'Inca, Galletes d'oli, Galletes fortes o Galletes marineres i són una vertadera delicia sobretot calentetes acabades de treure del forn. Els seus ingredients són molt senzills, sans i barats i la seva elaboració molt fàcil.


Ingredients:

Un tassó d'aigua teba i un tassó d'oli d'oliva, exactament la mateixa quantitat d'ambdós líquids, llevat natural de pa, sal al gust i la farina de blat que es begui. Es poden fer sense sal per a les persones hipertenses. Aquests són els ingredients autèntics tradicionals. 

 En algunes marques comercials, per a abaratir costos de producció, se substitueix part o la totalitat de l'oli d'oliva per saïm de porc, oli "vegetal", "greixos hidrogenats" o "margarina vegetal", la qual cosa converteix les galletes en insalubres pel seu alt contingut en colesterol o per la procedència poc clara dels olis utilitzats. Els anomenats greixos hidrogenats són literalment colesterol químic procedent del petroli, molt més perniciós per a la salut que el saïm de porc. L´anomenada margarina vegetal s'elabora solidificant oli de soia o girasol afegint-li un 20% de greixos hidrogenats procedents del petroli, és a dir, que seria molt més sa que les fessin directament amb mantega de llet de vaca.

Un altre detall que em sembla important resenyar aquí és que la majoría de marques comercials d'aquestes galletes utilitzen el conservant E-320, Butilhidroxianisol (BHA), un derivat del petroli amb activitat hormonal que resulta ser altament perillós per a la salut amb efectes nocius sobre la reproducció i clarament cancerígen en rates, prohibit als països "civilitzats" per a l'alimentació dels infants i les embaraçades. Trobareu molta informació al respecte a internet.


Jo he utilitzat llevat natural dessecat, però si teniu llevat fresc és molt millor. La farina ha de ser la mateixa que s'utilitza per a fer pa.

Per a començar he diluït mitja bosseta de llevat dessecat en mig tassó d'aigua teba a la qual he afegit un polsí de sucre i una mica de farina per a activar el llevat, deixant-ho reposar uns minuts. Dins un ribell he tirat mig tassó d'oli d'oliva de bona qualitat, el mig tassó d'aigua teba amb el llevat i una mica de sal i he anat afegint farina fins que la massa resultant s'ha desenganxada de les meves mans i de les parets del ribell, fenyent-la una estona amb les mans i formant després una bolla que he deixat reposar uns minuts.


Quan la massa ha començat a inflar-se per l'acció del llevat, l'he aplanada amb un corró i he anat retallant les galletes amb l'ajuda d'un tassó de boca estreta.


Amb una forqueta petita he punxat el centre de cada galleta


Així més o manco ha de quedar la galleta una vegada feta.


Depenent del gust de cadascú es poden ficar immediatament al forn per a que quedin més compactes o es poden deixar fermentar a un lloc calent per a que s'inflin, de manera que quedin com una petita coqueta dolça amb el centre enfonsat.

 Una vegada cuites es poden deixar dins el forn apagat per a que perdin aigua i quedin cruixents.

Amb un ganivet se xapen fàcilment per la meitat com si fossin panets per a hamburguesa.

Una vegada xapades queden com es veu a la foto. 


Són ideals per a preparar petites llepolies del que es vulgui: foiegràs, formatge, tonyina, anxoves, sobrassada, melmelada, llet condensada, nocilla, tomàquet, unes tàperes amb pebre vermell i oli, pasta d'olives negres o simplement trempades amb un roi d'oli d'oliva verge extra. Es preparin com es preparin són sempre delicioses.


2 comentaris: