divendres, 6 de desembre del 2013

Galletes d'Inca, d'oli, fortes o marineres

Aquestes són ses galletes salades típiques de Mallorca, tal com les feia mumare al cel sia.


 A Mallorca les anomenam galletes d'Inca, d'oli, fortes o marineres i són una vertadera delicia, sobretot calentetes acabades de treure des forn. Ets ingredients són molt senzills, sans i barats i sa seva elaboració molt fàcil.


Ingredients:

Un tassó d'aigua teba i un tassó d'oli d'oliva, o mig tassó de cada líquid, si no en volem fer moltes, però sempre sa mateixa quantitat d'ambdós líquids, llevat natural de pa, sal a gust i sa farina de blat que es begui. Es poden fer sense sal per a ses persones hipertenses. Aquests són ets ingredients autèntics tradicionals. 

 A diverses marques comercials, per abaratir costos de producció, se substitueix part o sa totalitat de s'oli d'oliva per saïm de porc, oli "vegetal", "greixos hidrogenats" o "margarina vegetal", i això converteix ses galletes en insalubres pes seu alt contingut en colesterol o per sa procedència poc clara dets olis utilitzats. Ets anomenats greixos hidrogenats són literalment colesterol químic procedent des petroli, molt més perniciós per a sa salut que es saïm de porc. S'anomenada margarina vegetal s'elabora solidificant oli de soia o girasol afegint-li un 20% de greixos hidrogenats procedents des petroli, és a dir, que seria molt més sa que les fessin directament amb mantega de llet de vaca.

Un altre detall que em sembla important resenyar aquí és que sa majoría de marques comercials d'aquestes galletes utilitzen es conservant E-320, Butilhidroxianisol (BHA), un derivat des petroli amb activitat hormonal que resulta ser altament perillós per a sa salut amb efectes nocius sobre sa reproducció, és a dir, disruptor hormonal, i clarament cancerígen en rates, prohibit en es països "civilitzats" per a s'alimentació dets infants i ses embaraçades. Trobareu molta informació sobre això a internet.


Jo he fet servir llevat natural dessecat, però si en teniu de fresc és molt millor. Sa farina ha de ser sa mateixa que s'utilitza per fer pa.

Per començar he diluït mitja bosseta de llevat dessecat dins mig tassó d'aigua teba, a sa qual he afegit un polsí de sucre i una mica de farina per activar es llevat, deixant-ho reposar uns minuts. Dins un ribell hi he posat mig tassó d'oli d'oliva de bona qualitat, es mig tassó d'aigua teba amb so llevat i una mica de sal i he anat afegint farina fins que sa pasta resultant s'ha desferrada de ses mans i ses parets des ribell, fenyent-la una estona amb ses mans i formant després una bolla que he deixat reposar uns minuts.


Quan sa pasta s'ha començat a inflar per s'acció des llevat, l'he aplanada amb un corró i he anat retallant ses galletes amb s'ajuda d'un tassó de boca estreta.


Amb una forqueta petita he punyit es centre de cada galleta.


Així més o manco ha de quedar sa galleta una vegada feta.


Depenent des gust de cadascú es poden ficar tot d'una dins es forn perquè quedin més compactes o es poden deixar fermentar a un lloc calent perquè s'inflin, de manera que quedin com una petita coqueta amb so centre enfonsat.

 Una vegada cuites es poden deixar dins es forn apagat perquè perdin aigua i quedin cruixents.

Amb un ganivet se xapen fàcilment per la meitat com si fossin panets per a hamburguesa.

Una vegada xapades queden com es veu a sa foto. 


Són ideals per preparar petites llepolies de lo que es vulgui: foiegràs, formatge, tonyina, anxoves, sobrassada, melmelada, llet condensada, nocilla, tomàquet, unes tàperes amb pebre vermell i oli, pasta d'olives negres o simplement trempades amb un raig d'oli d'oliva verge extra. Es preparin com es preparin són sempre delicioses.


9 comentaris:

  1. Gràcies per sa recepta, tenen molt bona pinta!

    ResponElimina
  2. Gràcies per sa recepta. A quina temperatura de forn i temps de cocció?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a tu, Maria Antonia. No ho he posat perquè depen molt des forn. Jo ho pòs a uns 180ºC i les vaig vigilant cada 5 minuts. Quan agafen un coloret torrat, ja estan cuites. Llavors apagues es forn i les deixes una estona perquè s'eixuguin i quedin cruixents.

      Elimina
  3. Gràcies Joan. Però, no entenc lo de preparar un tassó d'oli i d'aigua teba, i després possar-ne sols mig ???. Tampoc indiques la Tª del forn ni temps.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Josep. Ho he posat així perquè si no en vols fer massa, divideixes per dos es líquids i sa proporció entre aigua i oli és sa mateixa 50%/50%. Sa temperatura depen des forn. Com li he dit a na Maria Antònia, jo el pòs a uns 180ºC i vaig vigilant que no es cremin. Se solen fer molt aviat. Quan agafen un coloret torrat, ja estan fetes.

      Elimina
  4. Bon dia. Quina quantitat de llevat fresc hi hauria de posar?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Depèn molt de sa quantitat de galletes que vulguis fer. Com pots llegir a s'entrada, jo he utilitzat mig sobret de llevat dessecat, que en equivalència en fresc serien dues pastilles de ses que venen an es supermercats. Com més en vulguis fer més llevat hi has de posar. No passis pena si n'hi poses massa. Simplement tovarà més aviat. Esper que et surtin bones.

      Elimina