dijous, 19 de desembre del 2013

Coca de metzines

Hola amics, m'imagin que us haurà vengut de nou el títol que li he donat a aquesta entrada. Tranquils, ara us ho explic. 

 Solanum linnaeanum

Aquestes tomatiguetes grogues o pometes del dimoni són els fruits d'una solanàcia sud-africana invasora que fa diversos segles que està perfectament naturalitzada per tota la conca mediterrània. A Mallorca els anomenam "METZINES", del verb català antic "emmetzinar" = enverinar, perquè antigament s'utilitzaven mesclades amb el menjar per matar les persones no desitjades o com a venjança al més pur estil sicilià (vendetta). 


Era típica la COCA de METZINES (una "coca" és l'equivalent mallorquí de les pizzes italianes). La cuinera preparava una deliciosa "coca de trempó" = amanida mallorquina feta amb tomàtigues, pebres verds, ceba blanca i alls, tot tallat a trossos petits i trempat amb sal i oli, que es podia menjar tal qual o bé posar damunt una massa feta amb farina, llevat natural, oli o saïm de porc i sal, ben aplanada en forma arrodonida o quadrada amb la vorera una mica sobre elevada perquè els sucs del "trempó" no sortissin de la coca durant la cocció.


El que la feia verinosa era la mitja dotzena de metzines que la cuinera mesclava amb el "trempó", ben trossejades i ben dissimulades amb els altres ingredients. Una vegada cuita la coca era molt dificil distingir els trossets de metzines ja que tenen el mateix gust que les tomàtigues, i la víctima no notava res rar en el sabor.  
 

Al cap d'una estona de menjar-se la coca començava a sentir dificultats severes per respirar, violents espasmes abdominals, vòmits incoercibles i diarrea intensa, que anaven en augment, arribant a vomitar i defecar sang.


Si havia menjat moltes metzines i/o era una persona delicada de salut, podia fins i tot morir per hepatitis tòxica, edema pulmonar i parada cardiorespiratòria 


Era una venjança al més pur estil mafiós o bé un intent d'assassinat d'una esposa farta del seu marit. Que la víctima morís o no, depenia de la quantitat de metzines que ingeria i de la seva fortalesa física.

Bon profit, amics!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada