dissabte, 14 d’abril de 2012

Anagallis arvensis, desfilada de models

L´Anagallis arvensis és una herba de cicle anual de la família de les Primulaceae relativament abundant a camps de cultiu, camins rurals, clarianes de garrigues i pinars, cunetes de les carreteres, marges d'horts i jardins i zones costaneres. Aproximadament el 70% de plantes produeixen flors de color blau marí i el 30% restant flors vermell-ataronjades. No obstant això no és gens difícil trobar algun exemplar híbrid o mutant amb flors d'altres colors: blanques, rosades, cels, fuchsies....

Imatge combinada amb flors de quatre colors. Recoman ampliar les fotos amb un doble clic.

L´Anagallis arvensis de flors blaves és la més freqüent. 

Les flors d'un intens color blau marí ressalten molt sobre el verd clar de les fulles.

Cada flor té 5 pètals blaus amb estriacions com si fossin petits ventalls. Al centre adquireixen un bonic color fuchsia. Els 5 estams sobresurten diversos mil·límetres per damunt la flor i acaben en unes cridaneres anteres grogues.

La varietat de flors vermell-ataronjades és menys abundant.

Igual que en les flors blaves, en les vermell-ataronjades els pètals també tornen fuchsies al centre de la flor. Es veuen molt bé les cinc anteres grogues dels estams.

No és gens difícil trobar les dues varietats creixent juntes. De vegades estan tan entremesclades que semblen una sola planta amb flors de dos colors. No obstant això, si seguim cada brot fins a les arrels, veurem que es tracta de plantes diferents.  

Trobar un exemplar de flors albines és tota una sorpresa, un cop de sort.

Els pètals són blancs amb un lleuger tint rosat i al centre de la flor presenten un intens color blau marí. A la imatge es distingeix molt bé el llarg pistil vermell-fuchsia que sobresurt lleugerament per damunt les cinc anteres grogues dels estams.

Aquesta Anagallis arvensis tenia flors de diferents tonalitats blau-cel, algunes gairebé blanques. Al centre presentaven un cridaner color fuchsia.

En aquesta imatge es pot veure una flor albina amb el centre rosat molt més clara que les anteriors. La flor blava pertanyia a una altra planta.

Existeix també una varietat de flors d'un intens color rosat amb el centre vermell.

Una altra flor rosada en la qual es poden veure tots els detalls. Les flors de la Anagallis arvensis creixen sobre un pedicel la longitud del qual oscil·la entre 8 i 45 mil·límetres, més llarg que la fulla axilant de la qual sorgeixen. A la imatge, per darrere dels pètals, s'aprecien les cinc dents lanceolado-acuminades del calze que està profundament dividit.

I finalment la varietat de flors fuchsies, la més guapa i estranya. Jo m'atreviria a dir que és un híbrid intermig entre la varietat de color blau-marí i la varietat vermell-ataronjada. Recoman ampliar la foto amb un doble clic per a apreciar millor els detalls.

Diversos brots de l´Anagallis arvensis anterior. Les tiges d'aquesta primulacia poden arribar a mesurar fins a 70 centímetres. Les fulles són oposades, sessils, ovado-oblongues, de vegades lanceolades. Al revers presenten amb freqüència punts marró-negrencs. A la imatge s'aprecia molt bé el detall dels pedicels de les flors sorgint de l'aixella o unió de cada fulla amb la tija.

Les flors de color fuchsia són per a mi les més guapes. Els pètals tenen una tonalitat intermitja entre les dues varietats més abundants i el centre de la flor adquireix un intens color vermell-sang.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada