dissabte, 29 de gener del 2011

Adiantum reniforme, un fòssil vivent

Aquesta estranya falguereta de frondes arrodonides pertany a la família de les Adiantaceae i és una vertadera relíquia antediluviana, un petit fòssil vivent. La seva dispersa distribució mundial amb poblacions molt allunyades entre si, que han evolucionat separadament i han donat lloc a diferents varietats locals, fa pensar en la gran antiguitat de l'Adiantum reniforme, que fa diversos milions d'anys, en un període fred amb el nivell dels oceans més baix que en l'actualitat, poblava una vasta regió que abastava gran part d'Àsia, Àfrica, Madagascar i la Macaronèsia. Posteriorment, a conseqüència d'un escalfament global del clima, el nivell de les aigües oceàniques es va elevar i va separar les poblacions asiàtiques de les africanes i aquestes de les malgaixes i les macaronèsiques.

Adiantum reniforme al Bosque de los Tiles de l'illa de La Palma a principis de maig. (Doble clic damunt la foto per ampliar-la).

Els botànics distingeixen sis varietats dins l'espècie: 

-Adiantum reniforme var. reniforme, que creix a Madeira, a l'Arxipèlag de les Canàries i a les Illes de Cabo Verde;
-Adiantum reniforme var. pusillum, una varietat nana endèmica de les Canàries i Madeira. Viu a totes les illes, excepte Lanzarote, Fuerteventura i Porto Santo;
-Adiantum reniforme var. asarifolium, una estranya versió peluda amb gruixades vores negres i grans sorus, que es troba a Madagascar, Illa Maurici, Illa de Reunió, Sud-àfrica, Kenya, Tanzània, Malawi, Gàmbia i el Senegal;
-Adiantum reniforme var. hydrocotyloides, exclusiu de l'illa de Reunió;
-Adiantum reniforme var. crenatum, que solament viu a Madagascar;
-Adiantum reniforme var. sinense, que creix únicament a la Xina i està en greu perill d'extinció, ja que només es coneixen quatre petites poblacions a la regió de les Tres Gorges del Riu Iang-Tsé, entre la província de Sichuan i la província de Hubei, lloc considerat com un refugi de plantes que sobrevisqueren a les glaciacions del Quaternari.

Grup d'Adiantum reniforme del Bosque de los Tiles amb l'exemplar de la foto anterior a una paret molt humida orientada cap al nord.

A les illes macaronèsiques aquesta falguera prefereix viure a hàbitats rupícoles sobre roques i parets regalimants amb molta llum però sense sol directe a les clarianes de boscos de Laurisilva, amb un clima subtropical humit i sense gelades. A Sud-àfrica, Madagascar, illa Maurici i illa de Reunió creix a boscos humits amb un clima semblant al macaronèsic. A Kenya, Tanzània, Gàmbia, Malawi i el Senegal, en tenir un clima tropical massa càlid per a aquesta falguera, es veu confinada a les muntanyes on troba un clima més fresc i humit, com al Mont Kilimanjaro del nord de Tanzània. Les quatre petites poblacions xineses que viuen a les Tres Gorges del Riu Iang-Tsé també prefereixen hàbitats frescos i humits lliures de gelades situats entre 80 i 480 msnm. Donada la creixent explotació humana d'aquesta regió xinesa, el nombre d'exemplars d´Adiantum reniforme var. sinense va decreixent de forma alarmant, situant-se actualment en un dramàtic perill d'extinció.

Adiantum reniforme creixent entre les pedres d'una paret orientada cap al nord al municipi de Los Sauces de l'illa de la Palma. Aquesta falguera resisteix molt bé llargs períodes de sequera. A la foto es veu com la molsa damunt la qual creix la falguera està totalment resseca.

Bellíssim exemplar d'Adiantum reniforme creixent sobre un jaç de molsa a l'encletxa d'una roca orientada cap al nord-est a l'illa portuguesa de Madeira a mitjan maig. S'aprecien els llargs pecíols de color negre o marró fosc de cada fronda amb la petita làmina arrodonida a l'extrem. (Doble clic damunt la foto per ampliar-la)

Diverses frondes d'Adiantum reniforme amb el seu bellíssim disseny en forma de pai-pai xinès. S'aprecia la disposició radial flabel·lada dels nervis de la làmina, que sol mesurar entre 3 i 5 centímetres de diàmetre, té una consistència coriàcia com de plàstic i presenta un viu color verd clar. A les Illes Canàries aquesta falguera rep el nom de "tostonera", per la seva semblança amb una antiga moneda anomenada "tostón", que es va usar a Espanya i les colònies americanes durant el segle XVI.

Revers d'una fronda d'Adiantum reniforme amb la bellíssima distribució dels sorus a la vora de la làmina. Crida l'atenció la forma arronyonada o reniforme que dona el nom a l'espècie, el disseny radial dels nervis i la fina pilositat que recobreix el revers de la làmina.

Detall dels sorus encara immadurs i la fina pilositat de color marró clar que recobreix el revers de la làmina. (Doble clic damunt la foto per ampliar-la).

Sorus d'Adiantum reniforme vists de costat amb el pseudoindusi rivetat. Quan els esporangis estan madurs, el pseudoindusi s'aixeca per a permetre la dispersió de les espores.

Microfotografia d'un esporangi d'Adiantum reniforme amb les espores madures dins la borsa transparent abans de ser dispersades.

Espores d'Adiantum reniforme, bastant grosses i de color daurat.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada