dijous, 7 de juliol del 2011

Ginesta del Teide, blanca com la neu

La ginesta blanca del Teide, Spartocytisus supranubius, és una  lleguminosa arbustiva endèmica de les illes de Tenerife i La Palma molt abundant a la zona subalpina de les Cañadas del Teide, on forma part de la comunitat vegetal anomenada "retamar" composta per matolls de cim. Comparteix l'hàbitat amb el tajinaste vermell, el codeso de cim, l´escobón o tagasaste, l´amagante, l'herba pajonera, l´alhelí del Teide, la neuta o herba gatera, el rosalito de cim i l'herba fistulera.

Bellíssima imatge d'un Spartocytisus supranubius a uns 2.000 msnm amb el Teide nevat al fons en ple mes de maig. El seu nom de gènere Spartocytisus fa referència a les característiques botàniques intermèdies entre els gèneres Spartium i Cytisus. El seu nom d'espècie supranubius està format per dues paraules llatines: supra que significa "per damunt de" i nubius, que significa "niguls", o sigui, que creix per damunt del mar de niguls que envolta com un anell blanc els cims més alts de Canàries. Recoman ampliar les fotos amb un doble clic per a veure-les millor

Ginesta del Teide a punt de florir a principis de maig. Aquest arbust assoleix els 2 metres d'altura i és una de les plantes predominants de la flora d'alta muntanya de Tenerife i La Palma.

Spartocytisus supranubius al Port d´Izaña a 2.338 msnm. al costat de la carretera que va del Teide cap a Arafo. La foto està feta l´11 de maig. Hi havia neu a la cuneta.

Els brots tendres tenen fulles trifoliades amb folíols linears, al principi d'un viu color verd clar que es torna grisenc amb el temps.

Tiges de ginesta del Teide que romanen sense fulles la major part de l'any, ja que són caduques i cauen al principi de la tardor. Per a realitzar la fotosíntesi les tiges conserven el color verd.

Spartocytisus supranubius florit a principis de maig als vessants del cràter que envolta el Puig del Teide creixent damunt grava volcànica gairebé negra.

Exuberant floració blanca de la ginesta del Teide

Detall d´una branca florida de la ginesta anterior.

Les flors tenen un intens color blanc immaculat com la neu que brilla amb llum pròpia.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada