dijous, 25 de novembre de 2010

Tendresa i fragilitat: Anogramma leptophylla

La falguera de cicle anual Anogramma leptophylla és la tendresa en majúscules, tendresa de tendre, de fragil, de diminut, de fugaç, de transparent, de lleuger. La seva vida no sol superar els 8 mesos, des que germina l'espora fins que mor la falguera.

Us vaig a explicar el cicle vital d'aquesta meravella de la naturalesa. Començarem pel principi, la dispersió de les espores pels esporangis al final de la primavera:

Esporangi d´Anogramma leptophylla després de la dispersió de les espores. Es veu l'estructura reticulada de la borsa transparent, caràcter típic de la família de les Hemionitidaceae i dues espores que han quedat aferrades. La borsa, que actua com un úter, està estripada per a  permetre la sortida de les espores. L'anell de cèl·lules té dues funcions. Mentre s'estan formant les espores actua com una placenta alimentant-les i envoltant-les en una abraçada protectora. Al mateix temps va acumulant energia en forma de tensió, de manera que, una vegada les espores estan madures i les circumstàncies mediambientals són favorables, l'anell es desplega violentament amb una força inusitada, estripa la borsa transparent que conté les espores i aquestes surten disparades el més lluny possible a la recerca de nous territoris.

Espores d´Anogramma leptophylla d'un bonic color granat fosc i un tamany bastant gran. La força de l'anell de l'esporangi que actua com una catapulta, juntament amb el vent i la pluja, porta les espores el més lluny possible. Atès que la seva dispersió coincideix amb el final de la primavera, una vegada dispersades, queden en letargia aguantant la calor tòrrida i la sequera dels llargs mesos de l'estiu. 

 Si han tingut sort i han caigut damunt un substrat humit i ombrivol amb les primeres pluges de la tardor germinen i donen lloc a un gametòfit bastant gran en forma de ronyó o de cor d'un color verd fosc. Si continuen les pluges tardorenques, els gametòfits produeixen gàmetes: oòsferes femenines i anterozoides masculins. Nedant en la humitat del substrat, atrets per quimiotactisme per l'àcid màlic segregat per una oòsfera madura, els anterozoides que són flagel·lats neden a la recerca de la font de la feromona que tant els atreu i una vegada aconseguida la fecunden. L´oòsfera fecundada emet un petit fronde, l'esporòfit o falguera vertadera i ja tenim una nova Anogramma leptophylla. A la foto es veu un gametòfit de color verd fosc amb un petit fronde de color més clar, que brosta directament de l´oòsfera fecundada que es troba a l´arquegoni del gametòfit.

En aquesta altra foto es veuen un grup de gametòfits o prótal.lus sobre un substrat de molsa, que actua com una esponja i absorbeix la humitat de la rosada matinal, facilitant el desenvolupament de les Anogrammas. Es veu també un fronde nou o esporòfit, que ha brostat d'una oòsfera fecundada. Foto feta a l'octubre a una paret de marge de la Vall de Sóller.

Aquí es veuen diversos esporòfits o falgueres vertaderes una mica més desenvolupades, amb les frondes estèrils, que van acumulant energia i nutrients, per a poder després emetre una o dues frondes fèrtils amb esporangis molt vigoroses i erectes. Foto feta al desembre al Torrent de Pareis a la costa nord-oest de l´Illa de Mallorca.

Jove Anogramma leptophylla amb les frondes estèrils bastant desenvolupades, creixent a una encletxa d´una roca acompanyada d´una Sherardia arvensis. 

 Vigorós exemplar completament desenvolupat amb les frondes estèrils a la part inferior i una llarga i erecta fronda fèrtil de 20 cms., fotografiat a la Caldeira do Faial de l'Arxipèlag de les Açores a mitjan maig.

Unes quantes Anogramma leptophylla damunt un substrat d'hepàtiques a una encletxa d'una roca, compartint l'hàbitat amb diversos Sedum i un parell de Campanula erinus. Es veuen les frondes estèrils ja seques a la base. Fotografia feta al maig al Parc Natural de la Sierra de Grazalema a Cadis.

 
Vigorós exemplar creixent a la penombra intensa d'un bosc de Laurisilva del paradisíac Bosque de los Tiles de l´Illa de la Palma. En aquest cas les frondes creixen pèndules buscant l'escassa llum que es filtra entre les copes dels arbres. Fotografia feta a principis de maig.

Exemplar de la Vall de Sóller que creix entre les pedres de la paret d'un marge. La fronda fèrtil mideix uns 15 cms. i en el seu revers està carregada d'espores a punt de ser dispersades. Foto feta a finals d'abril.

Revers de la fronda anterior amb els esporangis madurs a punt de dispersar les espores. (Doble click damunt la foto per a ampliarla)

Bellíssima imatge dels esporangis del revers d´una fronda fèrtil d´Anogramma leptophylla.

Mateixos esporangis anteriors en detall. Es poden veure esporangis de tres colors: els vermells són inmadurs i maduraran en els següents dies, els negres estan en el seu moment òptim de maduresa i van "parint" les espores contingudes en una borsa transparent, que s'estripa en desenrotllar-se bruscament l'anell que envolta l'esporangi i dispersa les espores com una petita catapulta el més lluny possible. Finalment els transparents (que es veuen verds) són els úters ja parits, les borses buides que queden després de la dispersió de les espores.

Una vegada ha aconseguit completar el seu cicle vital, deixant a la terra les llavors de la propera generació, l´Anogramma leptophylla va empal.lidint fins a adquirir un color pallós i morir a finals de maig o principis de juny.

Les espores queden en estivació, esperant pacientment les primeres pluges de la tardor i  torna a començar de nou el seu cicle anual. Així és la senzilla vida d'aquesta falguereta.


2 comentaris:

  1. Molt interessant, vaig trobar diversos gametòfits en un talús i no sabia què eren, ara que he vist el blog ho tinc clar. Gràcies!

    ResponElimina