dissabte, 18 de febrer del 2023

Manihot esculenta, la mandioca, tapioca o iuca

La mandioca, tapioca, iuca o casava, de nom científic Manihot esculenta, Manihot palmata o Manihot dulcis, és un arbust de la família de les Euphorbiaceae originari de Mèxic i Amèrica Central, cultivat des de fa centenars d'anys per aprofitar les seves arrels tuberoses riques en hidrats de carboni. Va ser introduïda a Àfrica i Àsia pels portuguesos a la segona meitat del segle XVI.

  Mandioca de quatre anys, nascuda d'una llavor procedent del Reial Jardí Botànic de Madrid. Sa mare madrilenya és un arbust de més de quatre metres d'alçada amb un gruix de soca d'uns 20 cm. Quan vaig visitar aquest fantàstic jardí l'any 2005, en terra, davall la seva capçada, hi havia milers de llavors escampades.

Fulla palmada de mandioca en forma de mà polidàctila.

Com sempre faig quan visit un lloc ple de vida, me'n vaig endur unes quantes llavors a Mallorca com a record. Les vaig sembrar tot d'una dins cossiols individuals, varen germinar a les poques setmanes i a dia d'avui tenc tres precioses mandioques sembrades al meu jardí.

 
Totes les plantes de la família de les Euphorbiaceae tenen la saba lletosa. Quan trencam una tija, la ferida traspua un làtex blanc molt càustic que pot produir cremades més o manco severes a persones de pell delicada. Com podeu veure la meva pell resisteix bastant bé la causticitat del làtex. Record que quan era nin la saba lletosa de les euforbiàcies em produïa irritació, enrogiment i picor sense arribar a assolir la gravetat d'una cremada càustica.

Bellíssimes flors de mandioca el juny.

  Fulles i fruits de Manihot esculenta.

Fruits a pocs díes de madurar a finals d'agost.

Fruits ja madurs a principis de setembre. Quan arriben al punt òptim de maduració, s'obrin de forma explosiva i dispersen les llavors a diversos metres de distància. S'aprecien bé els tres compartiments que contenen una llavor cadascun.

Llavors de mandioca, molt semblants a les del ricí.

Arrels tuberoses de mandioca, adquirides a un mercat.

Polpa molt blanca i compacta de mandioca que es pot menjar com si fos patata.

Mandioca i esclata-sangs amb salsa Allimorró.

Per elaborar aquest plat es pela un tubercle de mandioca, es trosseja i es bull uns 15 minuts en aigua i sal. A banda, es torren els esclata-sangs molt lleugerament perquè conservin tot el seu gust i la seva turgència. Un cop col·locats els ingredients dins el plat es trempen amb salsa Allimorró, elaborada a base d'oli verge d'oliva, alls al gust, un tros de pebre morró torrat i pelat, una molla de pa com a espessidor, sal i unes gotes de vinagre de Mòdena.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada