diumenge, 22 de desembre del 2013

Ginkgo femella, Ginkgo mascle

D'aquest fantàstic arbre asiàtic, que va sobreviure misteriosament a la letal radiació de les bombes atòmiques que destruïren Hiroshima i Nagasaki, se n'ha parlat llargament a llibres i a internet. No vull repetir les seves virtuts ja conegudes, només compartir amb vosaltres una curiositat en les llavors d'aquesta meravella de la natura.

El meu jove Ginkgo biloba el desembre amb les seves cridaneres fulles grogues preparant-se per a la hibernació. Recoman ampliar les fotos amb un doble clic.

Com ja tothom sap, el ginkgo és dioic, té peus masculins i peus femenins. Als parcs i jardins se solen sembrar exemplars masculins, perquè els femenins produeixen uns fruits la polpa dels quals emet una olor nauseabunda quan està ben madura per la seva riquesa en àcid butíric. 

Brostada primaveral el maig.

El sexe de les llavors no es pot saber fins que els arbres sorgits d'elles han crescut prou per a florir. El Ginkgo biloba és una excepció. Les seves llavors tenen formes diferents segons el sexe de l'embrió que contenen.
 
Fruits de ginkgo encara verds a finals de juliol.
 
Primers fruits madurs del meu ginkgo femella dia 15 d'octubre de 2023 als 34 anys d'edat.
 
Fruits d'un arbre femella.

Aquí podeu veure clarament la diferència que permet distingir les llavors del que serà un arbre femella (a dalt) i un arbre mascle (a baix). La clovella de les llavors femenines només té dues valves, mentre que la de les llavors masculines en té tres.

Llavor femenina bivalva a l'esquerra i llavor masculina trivalva a la dreta.

D'aquesta manera es pot saber el sexe dels futurs arbres sense haver d'esperar entre 20 i 30 anys a què floreixin per primera vegada. Un altre detall curiós d'aquest arbre que duu 270 milions d'anys damunt la Terra és l'exagerada desproporció entre les llavors femenines amb aproximadament el 95%-98% i les masculines que representen només entre el 2% i el 5% del total. La natura és molt sàvia i sap que el pol·len de les flors d'un sol mascle és més que suficient per pol·linitzar les flors d'un centenar de femelles. Així doncs, per perpetuar l'espècie resulta molt més intel·ligent gastar energia produint llavors femelles.


4 comentaris:

  1. Jo trobe que s'exagera una mica amb la pudor dels fruits. Cert que fan una olor desagradable, però en recollir-los conforme van caent a terra, sense deixar que es podrisquen, n'hi ha prou.

    Per cert: el teu ginkgo té un port preciós.

    ResponElimina
  2. Gràcies, Pitxiri. Si, és veritat que quan realment fan pudor és quan estàn prácticament podrides. Bon Any Nou!!!

    ResponElimina
  3. Aquets arbre es magic, la fulla es encisadora, elegant, cuan le vist no podia llevar els ulls d´ell, gracies per compartir

    ResponElimina