diumenge, 18 de març del 2012

Physalis peruviana, el bombó dels Andes

La Uchuva, Alquejenje peruà, Goldenberry, Aguaymanto, Poga poga, Capulí, Uvilla o Coztomate és un arbust de la família de les Solanaceae que creix silvestre als països andins, especialment al Perú, Colòmbia, Equador, Bolívia i Xile entre 1500 i 3000 metres sobre el nivell del mar. El principal productor mundial és Colòmbia que l'exporta principalment a Europa. El seu cultiu s'ha estès a altres països no andins com Zimbawe, Sud-àfrica, Kenya, Mèxic, Austràlia, Nova Zelanda, etc. A Espanya es conrea amb gran èxit a la província de Huelva. Necessita un clima fresc sense temperatures extremes i una elevada pluviometria.

Fruits de Physalis peruviana. Embolicats dins els cinc sèpals del calze soldats entre si en forma de cabàs es mantenen en perfectes condicions durant mesos, doncs els protegeix dels insectes, ocells, fongs, bacteris i condicions climàtiques extremes, tant del fred intens com de la calor tòrrida.

Planta jove d'Uchuva conreada a l'Illa de Mallorca prop de la costa sobre terra calcari-argilenca lleugerament alcalina amb un PH entre 7 i 7´5, molt rica en matèria orgànica. El clima li és tan favorable que arriba a ser invasora. La planta de Uchuva o Alquejenje peruà és una herba arbustiva de fulla perenne que arriba a assolir els dos metres d'altura. Les seves tiges parcialment lignificades tenen tendència a créixer prostrades, ja que no poden suportar el pes de les fulles i els fruits. Quan una branca es recolza en terra arrela amb gran facilitat, de manera que les noves arrels contribueixen a la nutrició i hidratació de tota la planta, podent cobrir fins a tres m2 de superfície.

Flor d'Alquejenje peruà amb cinc pètals grocs soldats entre si en forma de campana amb cinc taques negres envoltant els òrgans reproductors per indicar als insectes pol·linitzadors on està la goteta de nèctar. L'androceu està format per 5 estams inserits a la mateixa altura a la part superior del tub de la corol·la. El gineceu està format per un ovari bilocular i un estigma en forma de cadira de muntar. A la imatge s'aprecia la cobertura pubescent formada per abundants pèls de tacte suau, que recobreixen tant les tiges com les fulles.

Fruits madurs de Physalis peruviana a finals de juny.

Diversos fruits d'Uchuva al punt òptim de maduració per ser recol·lectats.


Mateixos fruits anteriors després de retirar el cabàs que els protegeix. Cada fruit sol pesar entre 4 i 7 grams. Tenen un gust molt dolç, lleugerament àcid i refrescant.

Retirant cap enrere els cinc sèpals el petit fruit es pot recobrir amb una capa de xocolata líquida, de manera que una vegada solidificada es converteix en un bombó deliciós.

El cabàs protector vist a contrallum té una estructura de feltre reticulat. Recoman ampliar les fotos amb un doble clic per a apreciar millor els detalls.

Polpa de la Uchuva, molt rica en provitamina A, vitamina C, calci, ferro i fòsfor i una quantitat apreciable de proteïnes, quelcom inusual en una fruita. Enforteix el sistema immunitari. Es recomana el seu consum per a problemes de pròstata.

Detall de la sucosa polpa de Physalis peruviana. S'aprecien molt bé les petites llavors discoides, que germinen amb gran facilitat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada