divendres, 7 d’octubre del 2011

Aristolochia bianorii: la bellesa en miniatura

L'Aristolochia bianorii és un dels endemismes més bufons de Mallorca i Menorca. Li agrada viure entre pedres i roques calcàries, tant en zones costaneres com a les muntanyes. És freqüent trobar-la creixent dins les encletxes de les roques on les seves arrels penetren profundament a la recerca de la humitat retinguda al fons de l'esquerda. Les seves tiges poc ramificades de fins a 50 centímetres solen créixer prostrades i desparramades, però si troben un petit arbust no dubten a enfilar-se damunt les seves branques. Floreix durant els mesos d'hivern i primavera. Pertany a la família de les Aristolochiaceae i el seu genoma conté 6 parells de cromosomes ( 2n = 12 )

Les seves fulletes com a petits cors rarament superen els 2´5 centímetres de longitud. Són ovades-oblongues, cordades a la base, peciolades i glabres. Recoman ampliar les fotos per apreciar millor els detalls.

En aquesta imatge es veuen molt bé els detalls de les fulles. Les seves curioses flors, fotografiades el juny, són cigomorfes amb un sol plànol de simetria i es diuen perigonis. Tenen forma de tub groguenc recorregut longitudinalment per línies marrons-morades amb l'extrem eixamplat i tombat cap avall com una petita caputxa. A la vora de l'obertura de la flor i en el seu interior hi ha abundants pels anomenats tricomes.

Les flors d'uns 2 centímetres de longitud són solitàries, axil·lars, pedunculades i ginandres, és a dir, són hermafrodites amb els òrgans sexuals masculins i femenins soldats entre si. A la part baixa eixamplada del tub hi ha l'androceu amb sis estams al seu interior els quals envolten el pistil amb el que estan soldats, i just per sota hi ha un engrossiment del peduncle anomenat gineceu que conté l'ovari dividit en sis compartiments. La flor de la imatge es va fotografiar l'abril.

Fruits d'Aristolochia bianorii en forma de càpsula amb sis valves. La foto es va fer a finals de juny.

Detall d'un fruit umbilicat al centre amb les sis valves que contenen les llavors. Comparant-lo amb la gemma dels dits s'aprecia millor la seva petitesa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada